Studio Moesstraat | cursusaanbod

Hier vind je een overzicht van de cursussen die op dit moment, of met zekere regelmaat worden aangeboden in Studio Moesstraat en informatie over de docenten. Wil je meer weten over de cursus of wil je je opgeven, neem dan contact op met de betreffende docent.

Dansdagen DiaDans | Anneke Wittermans
Dynamische Hatha Yoga | Wieteke van Meer
Saswitha Yoga | Sonja Werkman
Stemexpressie, Stem & Ontspanning, Stemwerk | Betty Post
YogaLOS | Lisa Schuur
Yoga-ochtenden op zondag | Karen van den Berg


Dansdagen DiaDans | Anneke Wittermans

Diadans is actieve bezinning

Lekker in je vel zitten, ontdekken dat jij met het lichaam nieuwe bewegingsruimte kan vinden. Bewegingen verfijnen je en geven zin en betekenis aan je bestaan.
Magie van het lichaam, een kleine verandering in de motoriek, vernieuw je ruimte en je mogelijkheden.

Diadans is niet perse uit je bol gaan, niet uitleven maar juist je inleven, verbinden, verdiepen. Dansen om te verfijnen of verstillen. Pak aan,  bundel je kracht, sta met beide benen op de grond. Kom in actie, dans en laad je energie op. Gun je zelf die rijkdom, kom dansen!

Dansdagen in Groningen
Ieder jaar starten in oktober in Studio Moesstraat met zes x dans op de eerste maandag van de maand. Voor actuele data en tijden zie Programma op deze website.
Voor meer informatie: 0578 – 610161; mobiel inspreken: 06 - 150 817 19
Voor aanmelding: diadans@planet.nl 

Anneke Wittermans
Sinds 1981 doceert Anneke dans. Geïnspireerd, enthousiast en bezield gaat zij te werk en dat is aanstekelijk.
De specialiteit van Anneke is inhoud geven aan bewegingen. Zij benadert het lichaam als een fijnbesnaard instrument. Met respect nodigt zij een ieder uit, om echt tot dansen te komen. De aanwijzingen die zij aanreikt over de dans zijn fijn om te krijgen en werken door in de persoonsvorming. Zij coacht begeleiders, dansers
(o.a Uzumé), musici en vormgevers, in groepsverband en op individuele basis.

Voor meer informatie over het aanbod van Anneke: diadans.nl of beweegreden.org
terug naar boven >


Dynamische Hatha Yoga | Wieteke van Meer
Yogales bij Yogawieteke is op een inspirerende en ook ontspannen manier bezig zijn met je eigen lichaam via Hatha Yoga. Hatha Yoga betekent het in balans brengen van lichaam, geest, gevoel en verstand.
De Hatha Yoga neemt de asana’s ( lichaamshoudingen) en pranayama’s
(ademhalingsoefeningen) als uitgangspunt.

In ons leven hebben we door ervaringen een manier van bewegen opgebouwd. Vaak uit zich dit in een éénzijdig bewegingspatroon. In de lessen gaan we dan ook werken met de asana’s en de ademhaling. Daardoor wordt je je meer bewust van de beweging in jezelf, je lichaam en je geest.

Yoga is een proces waarin je bezig bent op fysiek en mentaal niveau. Het brengt je meer bij je eigen kern en is niet competitief, yoga doe je voor jezelf. Het heeft effect op hoe je letterlijk in je lijf zit.

Of je nu al jaren met yoga bezig bent of je komt voor de eerste keer, iedereen is welkom. In mijn lessen wissel ik stevige, krachtige houdingen af met naar binnen kerende, rustige houdingen. We gaan zowel werken aan kracht als aan soepelheid. Ik zal in mijn lessen altijd blijven kijken naar individuele uitdagingen.

Wieteke van Meer
Toen ik begon met yoga vond ik het vooral zwaar en het voelde erg onhandig. Dit was de ene kant. De andere kant, iets in mij, wist en voelde dat dit juist goed voor me was. En dus ging ik door.

Ik volgde de yogaopleiding bij Ron van der Post. Op een inspirerende manier daagde hij me uit. Wat voor mij begon als een puur fysieke oefening op de mat, is een handvat en inspiratie in mijn leven geworden. Het helpt mij om stevig te staan, te kunnen relativeren, me elke keer weer terug te brengen naar mijn eigen balans, mijn eigen-heid. Me open te stellen voor mensen, situaties en nieuwe uitdagingen. Te beseffen dat gebeurtenissen hun eigen proces hebben en dat je jezelf de tijd mag geven om te leren en te ontdekken, zonder het plezier erin te verliezen.

Meer informatie of opgave zie: yogawieteke.nl
terug naar boven >


Saswitha Yoga | Sonja Werkman
Saswitha Yoga is de vorm van yoga die gericht is op het doen van fysieke oefeningen (āsana), gecombineerd met ademoefeningen (prānāyāma), als voorbereiding op meditatie. De les bestaat uit circa 10 tot 12 rustige yogaoefeningen. De klassieke Hatha Yoga āsanas voeren we eerst dynamisch uit, als voorbereiding op de statische houding. De adem is de dragende kracht in elke beweging. Door concentratie op de adem ontstaat een meditatieve aandacht die leidt tot verstilling.

Alle bewegingsmogelijkheden van wervelkolom en gewrichten komen aan bod. In elke oefening zoeken we naar het juiste evenwicht tussen ontspanning en kracht. De oefeningen variëren van subtiel tot uitdagend en kunnen aangepast worden aan ieders mogelijkheden. Tussendoor zijn er navoelmomenten, stiltemomenten en ontspanningsoefeningen, waardoor een complete ervaring ontstaat. De aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent.

Sonja Werkman
Toen ik zo'n 15 jaar geleden met yoga begon, kon ik niet vermoeden dat het zo'n diepgaande invloed op mijn leven zou hebben. Ook voor mij gold dat een fikse burn out op mijn 35e de beruchte 'wake-up-call' was om mijn leven eens op een heel andere manier onder de loep te nemen.

Ik heb ervaren dat het beoefenen van yoga een helende reis is naar vrijheid, met de adem en het lichaam als gids. Onverwerkte en niet geuite emoties zetten zich vast in de cellen van ons lichaam en als we daar niets mee doen, zullen ze hoe dan ook om aandacht vragen. Dit kan zijn in de vorm van bijvoorbeeld een terugkerende blessure, rugklachten, spijsverteringsproblemen, depressie, of een algeheel gevoel van onveiligheid. Yoga gaat over het bevrijden van datgene wat ons niet meer dient, zodat we kunnen gaan leven in vrijheid in plaats van te overleven. Die vrijheid heb ik in mezelf gevonden.

In mijn lessen speelt de adem een belangrijke rol. Een āsana is gewoon een āsana. Met de adem komt die pas tot leven. De perfecte āsana is dan ook niet de vorm, maar wat deze je vertelt en je laat ervaren. Dat is voor mij yoga. Het Sanskriet woord Satya betekent dan ook ‘dat wat is’. En zo benader ik yoga in de lessen die ik geef. Mijn leven is gewijd aan yoga en ik deel van harte de ervaringen en inzichten die voortkomen uit mijn eigen intensieve beoefening. Voor mij is dat de enige manier om de essentie van yoga over te brengen.

Ik heb gedurende 6 jaar de liefdevolle lessen Universele Yoga bij Maria Hartog mogen ontvangen en deze basis heeft mij als docent mede gevormd. In 2008 ben ik begonnen met de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte en heb mijn docentenbevoegdheid daar behaald. Maar nog steeds ben ik daar regelmatig te vinden voor bijscholingen en verdiepingsjaren, zoals recentelijk voor een module ademtherapie en een specialisatiejaar Chakra Psychologie.

Wil je meer informatie en/of je aanmelden voor de cursus of een proefles? Ga dan naar www.satyayoga.nl of bel met 06-19 650 535. Je bent van harte welkom!
terug naar boven >


Stemwerk | Betty Post
De Praktijk voor Spreek & Stemwerk richt zich op adem, stem, spreken en (stem) expressie. Particulieren, professionals en organisaties kunnen hier terecht voor zowel therapie, training als coaching. Daarnaast worden cursussen aangeboden op het gebied van stemexpressie en presenteren.

In Studio Moesstraat vinden de workshops Stemexpressie, Stem & Ontspanning en de Basiscursus Stemwerk plaats.

Workshop Stemexpressie: Vrijuit Klinken!
In deze workshop kun je via vrije stemexpressie, lichaamswerk en beweging stap voor stap vrijuit leren stemgeven. We werken met de bijzonde re methodiek Stemwerk van J.R Toussant en Roy Hart. Gevoel en expressie word worden op een speelse wijze in beweging gebracht en wor den hoorbaar in je eigen stemgeluid. Vervolgens improviseren we hiermee voor jezelf en in verbinding met anderen. Dit geeft vrijheid, plezier en brengt je dicht bij jezelf.

Workshop Stem & Ontspanning: Afstemmen op Jezelf  
In deze workshop kun je via stemwerk, lichaamswerk, ontspannings- en mindfulness-oefeningen weer tot jezelf komen. De workshop is ook erg geschikt voor mensen die hoogsensitief zijn en daardoor snel overprikkeld raken.

Kernwoorden in de workshop zijn: de resonantie van je stem in je klankkast ervaren, loslaten, stilte en beweging, Verder op een vrije manier spelen en improviseren met stem en klank voor jezelf en in verbinding met anderen. 

Basiscursus Stemwerk
In deze intensieve cursus van zeven bijeenkomsten breng je stem en jezelf in beweging  aan de hand van de methodiek Stemwerk van J.R. Toussaint. In deze methodiek wordt een combinatie gemaakt van vrije stemexpressie, lichaamswerk, beweging en de zeggingskracht van de stem. Je leert de stem als onderdeel van je hele klankkast en van jou als persoon ervaren. Je ontdekt wat je allemaal kunt met stem en klank voor jezelf maar ook in samenspel met anderen.

Er is geen ervaring nodig in het werken met de stem. Er wordt gewerkt in een ontspannen sfeer waarin niets moet en waarin je jezelf kan zijn.

Betty Post   
Ik ben eigenaresse van de praktijk voor Spreek & Stemwerk in Groningen en werk nu twintig jaar als stemtrainer en stemtherapeut. Daarnaast werk ik een dag in de week als docent stemcoaching aan de Dansacademie Lucia Marthas binnen de afdeling musicaltheater van de Hanzehogeschool. 

In mijn werk combineer ik (emotioneel) lichaamswerk, beweging, vrije expressie en de zeggingskracht van de stem. Ik vind het belangrijk om mensen te laten ervaren dat de stem en je wijze van spreken en communiceren een onderdeel is van je hele persoonlijkheid. De eigenheid en authenticiteit daarin staat voor mij altijd voorop.

Voor actuele informatie over de basiscursus en de workshops zie Programma op deze website. Voor direct contact: 050 – 577 68 55 of 06 – 254 484 33.  
terug naar boven >


YogaLOS | Lisa Schuur
Yoga met een fysiotherapeutische insteek  

Door yoga leer je je lijf kennen en neemt je lichaamsbewustzijn toe. Dit zul je ook merken in je dagelijkse leven: je houding verbetert, je beweegt soepeler, je bent bewuster en veerkrachtiger.

Tegenwoordig zijn we vaak ver verwijderd van een normaal functionerend lichaam. We vragen steeds minder van ons lichaam door onze kantoorbanen, laptops, iPads, smartphones, een lekkere luie bank en wc-potten (ja ja, vroeger hurkte men gewoon, wat veel beter is voor je lijf dan lui op de plee zitten).

De gevolgen hiervan zie ik maar al te vaak in de praktijk als fysiotherapeut. Onze dagen bestaan dus vaak voor een heel groot deel uit zitten, heel veel zitten. Ons lichaam wordt hierdoor steeds minder belastbaar. Gaan we naast onze 40-urige zitweek ineens een kast verslepen, dan levert dit vaak meteen problemen op, terwijl een sterk en gezond lichaam dit gewoon aan zou moeten kunnen.

De lessen bij yogaLOS zijn dynamisch en uitdagend en daardoor ook ontspannend voor de geest! Tijdens de yogales is er een balans tussen inspannen en ontspannen, kracht en flexibiliteit. Na alle dynamiek wordt de les altijd afgesloten met een eindontspanning en/of meditatie.

Yoga is het verbeteren van de belastbaarheid van je lichaam en je geest, zodat je mentaal en fysiek meer aankunt. Mentaal word je sterker, stabieler en bewuster. Lichamelijk word je sterker en soepeler. Je brengt je lichaam als het ware terug naar de fabrieksinstellingen. Oftewel, je wordt los en je laat los.

Lisa Schuur
Fysiotherapeut & Yogadocent

Tijdens mijn eerste echte yogaretraite in Thailand in 2006 werd mijn passie voor yoga geboren. Sindsdien volgden er lessen en retraites in binnen- en buitenland. Toen ik een jaar of vijf was zat ik al op kinderyoga, en ook toen vond ik het al leuk, hoewel ik natuurlijk nog niet heel bewust bezig was. Wel waren de fysieke houdingen (asana’s) toen nog een stuk makkelijker! Zo deed ik de Boog (dhanurasana) zonder enige moeite.

Als volwassene gaat het allemaal een stuk lastiger, helemaal wanneer je jaren niks aan het fysieke onderhoud van je lichaam hebt gedaan. Zo was ik als tiener en begin twintiger niet altijd even gedisciplineerd op het ‘yoga-pad’. Maar tegenwoordig heb ik tot mijn eigen verbazing echt discipline en ben ik zeer regelmatig en trouw bezig met yoga. Het voelt goed, zowel fysiek als mentaal, en ik zou niet meer zonder kunnen.

Inmiddels heb ik meer verdieping gezocht in een Yoga Teacher Training op Bali (RYT-200) en ben ik een geregistreerde yoga docent bij de Yoga Alliance. In 2017 hoop ik de 3-jarige yogaopleiding te voltooien die ik volg bij Ron van der Post. In de yoga ben je nooit uitgeleerd, het blijft altijd enorm interessant en er is altijd meer verdieping mogelijk. Daarom zal ik steeds workshops, retraites en lessen blijven volgen.

Naast yogadocent ben ik fysiotherapeut in de stad Groningen (fysiotherapie de Haddinge) en in mijn eigen, kleinschalige praktijk in Heiligerlee (Fysio LOS).

Aanmelden?
Bel dan naar 06 - 519 661 26 of mail naar info@yogalos.nl

Voor meer informatie zie ook de website yogalos.nl
terug naar boven >

Yoga-ochtenden op zondag | Karen van den Berg
Naast je eigen beoefening, behoefte aan gezamenlijke yogabeoefening op
de mat? Of wil je kennismaken met yoga en ervaren wat het met jou, zowel fysiek als mentaal, kan doen? Wees welkom om elke laatste zondag van de maand gezamenlijk op de mat te komen staan! We gaan op een dynamische manier bezig met de asana's vanuit de Hatha yoga, om zo onze aandacht
te focussen en kracht, flexibiliteit en stabiliteit te versterken. 

Elke ochtend zal afwisselend in het teken staan van bepaalde lichaamsonderdelen, chakra's of een bepaald thema. Daarnaast zal pranayama en meditatie onderdeel zijn van elke ochtend, waarin we onze concentratie uitbreiden. Er is altijd ruimte om je individuele beoefening af
te stemmen op het moment! 

Karen van den Berg
Toen yoga op mijn pad kwam, voelde dit als thuiskomen. Voor mijn eigen verdieping heb ik de driejarige, verdiepende, yogaopleiding gevolgd bij Ron van der Post. Geleidelijk aan is yoga, zowel fysiek als mentaal, helemaal geïntegreerd in mijn leven. De levensfilosofie die hierbij hoort, geeft mij richting. Mijn dagelijkse fysieke beoefening op de mat helpt mij om letterlijk beter in mijn vel te zitten. Maar daarnaast helpt het mij ook mentaal. Door
te leren hoe ik mijn aandacht kan focussen op de asana's, verplaatsen alle gedachten zich wat meer naar de achtergrond. Juist ook in het dagelijks leven helpt het mij om mijn focus (terug) te vinden. Vanuit het gevoel om te willen delen, organiseer ik deze ochtenden op de mat.

Voor vragen of interesse, neem gerust contact met mij op: nerak2510@hotmail.com of 06 120 311 39.
Voor actuele data zie Programma op deze site.
terug naar boven >